• Wat is melk

Hieronder wordt de samenstelling van melk, boter en kaas weergegeven.

Samenstelling melk

samenstellingMtu2mx1kfaay135021

 

Samenstelling boter

botersamenstelluxmzceyf45z93150

Samenstelling kaas

In kaas zitten belangrijke voedingsstoffen zoals vet, eiwit, kalk (calcium) en vitamines.

Vet

Vet is één van de belangrijkste smaakmakers van kaas. Het vetgehalte van kaas wordt uitgedrukt in een percentage van de droge stof, omdat deze tijdens de rijping constant blijft. Vanwege indroging vermindert de hoeveelheid vocht.
Goudse kaas heeft minimaal 48 procent vet in de droge stof. Over de hele kaas gerekend, bedraagt het vetgehalte bij jonge Goudse (vier weken gerijpt) 28,8 procent. Bij Edammer (40 procent vet in de droge stof) is dit ongeveer 25 procent.

kaas_samenstelling2


Eiwit
Eiwit is een belangrijke voedingsstof in kaas: 24 gram per 100 gram Goudse kaas. Melkeiwitten in kaas zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar met eiwitten in vlees. Daarom kan kaas dienen als vleesvervanger in de (vegetarische) maaltijd.

Calcium
Calcium (kalk) is - naast fosfor en natrium - één van de belangrijkste mineralen in kaas. Zo zit in 100 gram Goudse kaas 785 milligram calcium. Dit is nagenoeg de dagelijkse benodigde hoeveelheid voor de gemiddelde Nederlander.

Vitamines
Kaas bevat B-vitamines en de - in het vet aanwezige - vitamines A en D.

www.zuivelonline.nl

  • Melklevering

De melk wordt geleverd aan de melkfabriek Friesland Campina.

Kwaliteitsborging van de melk gebeurt door Qlip.

kwaliteitsborging à Kwaliteit

Rauwe melk van "goede kwaliteit" is een product van gezonde koeien dat veilig is
voor de gebruiker en voldoet aan alle voorwaarden (hygiëne, samenstelling, smaak).
De productieomstandigheden (stalinrichting, melkwinning, dierenwelzijn, milieuzorg)
proberen we daarom op ons bedrijf zoveel mogelijk aan de strenge eisen van onze moderne samenleving te laten voldoen.

Op een melkveebedrijf zijn een veelvoud aan regels van toepassing. De beoordeling en certificering hiervan wordt gedaan door Qlip. Bij elke melkophaling bij een veehouder wordt een monster genomen door de chauffeur van de Rijdende MelkOntvangst (RMO). Deze monsters worden onderzocht op samenstelling en kwaliteit door Qlip. Dit onderzoek op kwaliteit geeft een indruk van de hygiëne en de zorg bij de melkwinning en melkbewaring.

Wat is Qlip?

Het chemisch en microbiologisch laboratiorium van Qlip verwerkt jaarlijks meer dan 400.000 monsters. Dat betreft met name rauwe en verduurzaamde melk, kaas en kaasproducten, boter en melkvet, poedervormige en vloeibare melkproducten en zuigelingen voeding. Het onderzoek is  nationaal en internationaal erkend en geaccrediteerd.

Het routinelaboratorium analyseert jaarlijks ruim 2,3 miljoen melkmonsters op samenstelling en kwaliteit. Qlip verzorgt ook de hygiënecontrole in de het melktransport. Veehouders baseren hun beleid voor een groot deel op informatie van de melk op dierniveau. Wekelijks onderzoekt Qlip in dit kader ruim 200.000 melkmonsters van individuele koeien. Tevens worden jaarlijks ruim 10.000 beoordelingen en audits uitgevoerd in de gehele keten.

Voor meer informatie over de kwaliteitsborging in de zuivelketen ga dan naar de website van Qlip.